Nexus 7 nieuws, tips, tricks en verkoopinfo

E-books lezen op je Nexus 7

De Nexus 7 is leent zich uitstekend voor het lezen van e-books. De tablet heeft een prachtig scherm waar je ogen lang naar kunnen kijken zonder te vermoeid te raken. Ook het formaat en het gewicht van de Nexus 7 maken het vasthouden erg prettig gedurende een langere tijd.

Prima dus, de tablet (e-reader) heb je al, nu nog de e-books en een goede app om je boeken mee te lezen (en een drankje, snackje en lekker achtergrond muziekje). Als je het onderstaande stappenplan volg, dan ben je binnen no time diep verzonken in een van je favoriete boeken op je Nexus 7.

Wat heb je nodig om e-books te lezen op je Nexus 7

1) een goede Reader App
2) een goed e-book

Je kunt het e-book direct vanaf je Nexus 7 tablet downloaden. Je kunt dan meteen met lezen beginnen.

Als je al een ebook in je bezit hebt wat op een ander apparaat staat, dan moet je dat eerst overzetten van je pc of andere tablet naar je Nexus 7. Kies hiervoor een van de twee onderstaande opties:

3a) een USB Opslag apparaat zoals een USB stick + een USB OTG kabeltje + de app Nexus Media Importer
3b) een account (of meerdere ) bij een online opslag dienst als Dropbox of Google Drive en de bijbehorende apps of software op je Nexus 7, pc en/of tablets

Hieronder worden de stappen uiteen gezet.

1) Installeer een goede Reader app op je Nexus 7

Als eerste moet je een goede reader app op je Nexus 7 installeren. FBReader, Moon+ Reader en Aldiko Book Reader zijn prima opties. Ook Amazon heeft een eigen Kindle app om boeken uit de Amazon store te kunnen lezen (deze e-books hebben een speciaal voor de Kindle e-reader gemaakt formaat, die ook alleen met de Kindle app te lezen zijn). Deze apps kunnen een grote hoeveelheid aan e-book formaten lezen, waaronder epub, txt, html, mobi, umd, fb2, chm, cbr, cbz, rar, zip, rtf en ook e-books met Adobe DRM encryptie (lees op de app pagina in de Play Store welke bestandsformaten precies ondersteund worden). Alle drie de apps ondersteunen in ieder geval het populaire epub formaat.

In het overzicht met essentiële apps staan de download links naar de verschillende Reader apps (links openen in een nieuw tabblad).

Speel wat met de instellingen van de reader apps, maar probeer ook vooral snel een ebook te lezen om te zien of de reader je bevalt.

2) Download je favoriete e-books

Het gemakkelijkst is het om ebooks direct via je Nexus 7 te downloaden. Je kunt dan na het downloaden meteen beginnen met lezen. E-books downloaden kan bijvoorbeeld via bol.com of Amazon.com (om de e-books van Amazon te kunnen lezen moet je dus wel de Kindle app geïnstalleerd hebben – je kunt ook direct vanuit de Kindle app naar de Amazon store).

Gratis e-books

Op beide bovengenoemde sites zijn naast betaalde boeken ook gratis e-books te downloaden. Via bijvoorbeeld de Aldiko en Kindle app kan je direct een grote lijst met gratis e-books doorspitten, maar helaas zijn dit vaak wel hele oude boeken en dus misschien niet hetgeen je naar op zoek bent. Er zijn op internet genoeg tips te vinden voor het downloaden van gratis e-books, zoals bijvoorbeeld deze lijst met 21 websites voor gratis e-books.

Betaalde e-books

Helaas voor ons biedt Google in Nederland alleen nog maar apps aan in de Play Store en zijn andere media, waaronder e-books nog niet via de Play Store te krijgen. Via books.google.nl kan je wel al de hele database van Google doorzoeken, maar e-books zijn dus nog niet te koop. Je krijgt wel een lijst met andere opties te zien, dus als e-book zoekmachine is Google Books wel handig. Probeer naast  bol.com en amazon.com ook ebook.nl, bruna.nl, libris.nl en selexyz.nl.

3) Zet je e-book op je Nexus 7 vanaf je computer of een ander apparaat

Grote kans dat je al eens eerder een e-book hebt gedownload. Dat staat dan nu op je pc of op een andere tablet of e-reader. Het e-book moet je je eerst op je Nexus 7 krijgen voordat je hem kunt lezen. Je kunt daarvoor verschillende opties gebruiken:

a) Via online opslagdiensten

Gebruik een opslag in de cloud, zoals Google Drive of Dropbox om je e-book in op te slaan. Je kunt hiervoor apps voor op je tablet of software voor op je pc downloaden.

– staat je e-book op je pc, zet het bestand dan via je browser (inloggen bij dropbox.com of drive.google.com) of de software op je digitale cloud opslag.
– staat je e-book op een andere device zoals een tablet of telefoon, download dan de app van bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox, of een goede file manager als ES File Explorer File Manager (link opent in nieuw tabblad). Zet je e-book in een van de opslag diensten.

Nu je bestand online staat, hoef je simpel op je Nexus 7 via de hierboven al genoemde apps van je online opslag dienst of ES File Explorer het bestand op te zoeken. Je kunt het bestand in vele gevallen direct lezen of je kunt het e-book ook eerst in een lokale map op je Nexus 7 zetten voordat je begint met lezen.

Voor meer uitleg, lees ons artikel over online opslag diensten.

b)Via een USB opslag

– Zet het e-book bestand vanaf je pc of andere tablet op een USB opslag apparaat zoals een USB stick.

-Download de Nexus Media Importer app en installeer deze.

-Je kunt vervolgens de USB stick via een USB On The Go kabel verbinden aan je Nexus 7. Een USB OTG kabel kost een paar euro (zie accessoires). De Nexus Media Importer start automatisch op.

– Je kunt het e-book vervolgens van je USB stick kopieren en in een lokale map op je Nexus 7 zetten en vervolgens openen en lezen. (Je kunt het epub of pdf bestand niet dierct vanaf je USB stick streamen en dus lezen. Je moet het bestand eerst kopiëren naar je Nexus 7).

4) Lezen maar!

Zet dan dat muziekje op, schenk wat te drinken in, ga met de benen op tafel en geniet van je e-book.

Over

Nexus7tablet.info wilt bezoekers van de site informeren over en enthousiasmeren voor de Nexus 7 Tablet. Nexus7tablet.info is op geen enkele wijze officieel verbonden aan en met Google, Asus, Android of een van hun producten.
Meer informatie