Nexus 7 nieuws, tips, tricks en verkoopinfo

Essentiële Apps voor je Nexus 7

De Nexus 7 is een geweldig apparaat, zeker als je een aantal apps gebruikt waarmee je het beste uit je Nexus 7 kunt halen. Onderstaande lijst geeft een overzicht van een aantal van mijn favoriete apps voor de Nexus 7. Sommige zijn wat mij betreft essentieel, andere vooral erg goed en handig. Als je zelf goede tips hebt, laat een berichtje achter onderaan de pagina of neem contact met me op via de contactpagina.

Disclaimer: Ik gebruik zelf alle onderstaande apps zonder enige problemen (en met veel plezier!). Echter is het downloaden en gebruik van alle hieronder beschreven apps geheel voor eigen risico. Nexus7tablet.info is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het downloaden, installeren en gebruik van onderstaande apps en de eventuele (negatieve) gevolgen hiervan voor je tablet.

Camera Launcher for Nexus 7

De Nexus 7 heeft een camera aan de voorkant van het apparaat. Geen top kwaliteit, maar goed genoeg om bijvoorbeeld te videochatten via Skype. Wil je toch filmen of een foto maken met deze camera dan is het erg handig als je de camera kan activeren. Wat de reden ook moge zijn, Google heeft besloten geen standaard icoontje in te bouwen om de camera aan te zetten. De app Camera Launcher for Nexus 7 doet dat voor je. Installeer de app en je hebt een icoon op je home scherm waarmee je de camera activeert. Niet meer en niet minder, maar wel super handig.

Download Camera Launcher for Nexus 7 (gratis)

Nexus Media Importer

Een van de veel genoemde nadelen van de Nexus 7 is de geringe opslagruimte. Ook het aansluiten van een flashdrive of extern geheugen is niet standaard mogelijk op je Nexus 7. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en deze minpuntjes van de Nexus 7 omzeilen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van cloud storage services zoals Google Drive of Dropbox. Hiermee vergroot je in een klap je opslagruimte. Ook kan je je tablet rooten, zodat je een scala aan extra opties mogelijk maakt, waaronder het aansluiten van een USB flashdrive of een externe harddisk via een USB kabeltje.

Voor diegene die hun tablet niet willen rooten is er nu een prachtige oplossing. De app Nexus Media Importer maakt het mogelijk om films, foto’s en andere bestanden vanaf een USB stick of via een externe hardisk op je Nexus 7 te zetten of te streamen. De app kost  €2,34 en is die paar euro meer dan waard.

Om vanaf je USB stick films te kijken heb je naast de app en je USB stick (of SD kaart lezer) ook een USB On The Go kabeltje nodig. Deze kost een paar euro en is overal online te koop (zie Nexus accessoires). Je USB stick moet FAT16 of FAT 32 of NTFS geformateerd zijn. Dat zijn de meest bekende standaarden, dus de kans is zeer groot dat je USB stick direct klaar voor gebruik is. Nexus media importer streamt files naar een geinstelleerde app en speelt dus zelf geen films af. Je hebt andere  apps nodig om je films of docs te bekijken. Hiervoor heeft je Nexus 7 aantal standaard apps, maar je kunt beter een goede app downloaden in de store, zoals de MX Player (voor films).

Download Nexus Media Importer (€2,34)
Lees ook de duidelijke FAQ vna de ontwikkelaar van de app

Wil je eerst testen? Download dan de gratis Nexus Photo viewer. Alleen voor foto’s, maar wel gratis en dus handig om even te testen.

MX Player

Wil je de Nexus 7 gebruiken om films en series te kijken, dan is een goede player essentieel. MX player is een van de meest populaire, handige en kwalitatief zeer goede media apps. De player is erg gebruikersvriendelijk en de app speelt enorm veel verschillende videoformats af. Ook is de app geoptimaliseerd voor het gebruik op tablets met meerdere cores, iets waar de quad-core processor in je Nexus 7 natuurlijk erg blij van wordt. Helemaal top is de mogelijkheid tot testen met de gratis versie (wel voorzien van advertenties) voordat je de betaalde versie aanschaft. Handig in combinatie met Nexus Media Importer voor het gemakkelijk lezen van films vanaf een USB drive.

Download MX Player (gratis)
Download MX Player Pro (€4,40)

Ultimate Rotation Control* update

Deze app is in principe niet meer nodig, nu Android 4.1.2 uitgerold is. In deze Android versie is landscape wel mogelijk op je homescreen. Wil je toch cotnrole hebben over welke apps standaard in een bepaalde stand gebruikt worden? Dan is Ultimate Rotation Control nog steeds interessant.

Ook geïrriteerd door het feit dat je Nexus 7 homescreen standaard niet in landscape komt als je je tablet op zijn kant draait? Dit gebeurt uiteraard wel als je je apps gebruikt , maar het homescreen (of als je scherm gelocked is) niet. Super irritant dus en een van de redenen voor velen om de tablet te rooten, zodat je dit kunt tweaken. Wil je je tablet niet rooten, dan is er de app Ultimate Rotation Control. De app is zeven dagen gratis te gebruiken en daarna kost het je eenmalig €1,99. Een kleine investering dus en je krijgt er een boel mogelijkheden voor terug. Zo kan je per app kiezen welke stand je gebruikt en of dit als standaard ingesteld moet worden (freezen). Ook kan je uiteraard kiezen of je homescreen en je lockscreen automatisch mee roteren.

Download Ultimate Rotation Control (trial versie)
Download Ultimate Rotation Control License (€1,99)

Widgetsoid

Een leuke tweak voor je Nexus 7 is beschikbaar via de app Widgetsoid. Deze app geeft je de mogelijkheid allerlei systeeminstellingen in widgets en je notificatiebar neer te zetten zodat ze makkelijk te bereiken zijn. Standaard heeft de notificatiebar aan de bovenkant maar een aantal opties beschikbaar. Met Widgetsoid kan je uit tientallen instellingen kiezen die je vervolgens veel gemakkelijker kunt gebruiken. Scherm, geluid, netwerk, batterij en nog vele andere opties zijn beschikbaar. Je kunt aparte widgets aanmaken voor je homescreens of de widget in je notificationbar inschakelen (zie vierde screenshot hieronder voor het resultaat en het tweede screenshot om dit in te stellen -> vink daarvoor in widgetsoid/advanced het vinkje achter notifications aan en het vinkje achter widget invisible uit). Zie de schermafbeeldingen voor een duidelijker beeld van de opties.

Download Widgetsoid (gratis)

Widgetsoid         

AppInstaller

Met Appinstaller kun je apps installeren die je van een extern apparaat of opslag hebt gehaald. Als je een Android app van een website download of vanaf een flashdrive of iets dergelijks kopieert, dan is het installeren van dit .apk bestand simpel te regelen via de Appinstaller. Open de app, zoek het apk bestand wat je wilt installeren en de rest wijst zich vanzelf. Erg handig om bijvoorbeeld apps die niet via de Play Store beschikbaar zijn (bijvoorbeeld Flash player) te installeren.

Download AppInstaller (gratis)
Download AppInstaller Adfree (€0,76)

Firefox Beta

De Nexus 7 wordt standaard geleverd met Chrome. Een prachtige, zeer functionele browser. Maar soms onhandig, bijvoorbeeld omdat het afspelen van Flash niet ondersteund wordt. Firefox is een prima brwoser die Chrome sowieso zou kunnen vervangen, maar je kunt Firefox ook naast Chrome gebruiken, bijvoorbeeld omdat Flash nog wel te gebruiken is via Firefox Beta. Lees ook de handleiding over het gebruik van Flash op je Nexus 7.

Download Firefox Beta (gratis)

Flash Player

Flash is een computertechnologie die zijn langste tijd heeft gehad. Toch gebruiken velen van ons Flash nog, bijvoorbeeld als je websites bezoekt die Flash gebruiken. Op de Nexus 7 en alle apparaten waarop Android 4.1 (Jelly Bean) draait wordt Flash officieel niet meer ondersteund. Dat kan enorm onhandig zijn, want er zijn genoeg websites waarop flash materiaal te zien is.
Wil je Flash gebruiken op je Nexus 7? Dan zal je de Flash player moeten downloaden. Dat kan niet in de Play Store, omdat de Nexus 7 niet compatibel is met de Flash Player. Je zult de Flash player apk dus via een andere weg moeten downloaden. Op deze pagina staat een uitleg over hoe je Flash installeert en een link naar een apk voor de meest recente Flash Player. Om de Flash player apk te installeren heb je ook AppInstaller nodig (zie hierboven) en een browser die flash ondersteunt (bijvoorbeeld Firefox Beta – zie hierboven). Het downloaden, installeren en het werkend krijgen van Flash Player duurt een paar minuten en is erg simpel.

Download de Flash Player (gratis – niet in Play Store)

Flashify

Een simpel appje, waarmee je van browser kunt switchen mocht je Chrome of een andere niet-flash-compatible browser gebruiken. Het werkt heel simpel: stuit je op een site waar Flash wordt gebruikt, open dan de share functie van de browser (zie afbeelding rechts) en klik op het Flashify icoon. Je krijgt dan de optie om een andere browser te kiezen, bijvoorbeeld Firefox Beta. In de browser die je kiest opent dan dezelfde webpagina. Zo kan je heel snel en gemakkelijk van de ene naar de andere browser springen.

Download Flashify (gratis)

Swype Beta

Hoewel de meeste Android apparaten met Swype geleverd worden, is dat niet het geval voor de Nexus 7. Wil je toch Swypen op je Nexus 7, dan zal je Swype moeten downloaden. De officiële Swype software is niet via de Play Store te downloaden (wel andere, zeer goede Keyboard en Swype apps, zoals bijvoorbeeld Swiftkey).
Om Swype te downloaden moet je je registreren via beta.swype.com. Gebruik hiervoor een mailadres dat je via je tablet kunt bereiken. Je krijgt een mail met een bevestigingscode en een downloadlink. Klik op die link en download de Swype installer. Open de Swype Installer en installeer Swype met de activeringscode die in je mail stond. Swype Installer leidt je vervolgens door alle stappen, zodat je Swype als standaard invoeringsmethode kunt selecteren en je ook Nederlands en eventuele andere talen op je Nexus 7 tablet krijgt.

Download Swype Beta (gratis – niet in Play Store)

      

Ultimate Google Nexus 7 App (Drippler)

Erg handige app, met het laatste Nexus 7 nieuws, leuke apps en andere Nexus 7 feiten. Ik check deze app dagelijks om up-to-speed te blijven over de Nexus 7. Drippler produceert apps voor vele Android apparaten, zoals de Galaxy Tab en Motorola Zoom en dus de Nexus 7.

Download Ultimate Google Nexus 7 App (gratis)

ES File Explorer File Manager

Een van de beste File Managers in de Play Store. Verken al je mappen, bestanden en applicaties via deze geweldig bruikbare app. Ook bestanden op externe schijven die gekoppeld zijn aan je Nexus 7 zijn te bereiken. Denk hierbij aan cloud services als Dropbox en Google Drive. Zo kan je in dus binnen 1 app bestanden kopiëren vanaf bijvoorbeeld je Drive account naar je locale Nexus 7 opslag (of andersom). Ook zip wordt ondersteund en je kunt via FTP bestanden uploaden. Ook remote acces is mogelijk en je kunt apps en taken beheren vanuit de ES File Explorer. En erg uitgebreide en zeer functionele app.

Download ES File Explorer File Manager (gratis)

FBReader of Moon+ Reader (of Aldiko Book Reader)

De Nexus 7 leent zich uitstekend voor het lezen van een e-book. De tablet heeft een prachtig scherm waar je zeer lang naar kunt kijken zonder dat je ogen moe worden en het formaat en gewicht van de Nexus 7 zijn prima om de tablet langere tijd vast te houden. Nu nog een paar goede digitale boeken, een wijntje en een knisperend haardvuurtje en je zit de komende paar uur gebakken. Zonder goede e-reader kom je alleen niet ver, dus het is belangrijk om er snel eentje op je Nexus 7 te installeren.

Gelukkig zijn er een aantal zeer goede readers in de Play Store te verkrijgen, waaronder FBReader, Moon+ Reader of Aldiko. Ook de Kindle app van Amazon is erg prettig, zeker vanwege de enorme Amazon store die je binnen een paar klikken tot je beschikking hebt (de boeken uit de Amazon store kunnen alleen met de Kindle app gelezen worden).FBReader en Moon+ Reader kunnen beide de vele verschillende soorten ebook bestanden lezen, waaronder het populaire ePub formaat. Aldiko leest naast epub ook e-books met Adobe DRM encryptie en is erg prettig in het gebruik. Moon+ en Aldiko hebben ook een betaalde versie zonder advertenties (Moon+ Reader) en met uitgebreide functionaliteiten. Genoeg om uit te kiezen, dus ik raad je aan ze allemaal eens te proberen. Veel leesplezier!

Download FBReader (gratis)

Download Moon+ Reader (gratis)
Download Moon+ Reader Pro (€3,85)

Download Aldiko Book Reader (gratis)
Download Aldiko Book Reader Premium (€2,99)

Kindle for Android (gratis)

Bump

Gevoelsmatig een van de meest slimme apps op dit moment. Er zijn tig manier om bestanden van je ene apparaat op je nadere te krijgen (zie bijvoorbeeld de verschillende apps die hier beschreven worden of denk aan Bluetooth), maar Bump is toch wel een van de meest slimme daarin. Met Bump brengt je een bestand van het ene apparaat naar het andere apparaat door de apparaten simpel tegen elkaar aan te “bumpen”. Het klinkt bijna magisch en zo voelt het ook een beetje. Soms is het een beetje zoeken naar de juiste bump, maar na een beetje oefenen lukt het al beter.
Bump is een erg handige app voor je Nexus 7 als je bijvoorbeeld met je smartphone een foto of filmpje maakt en deze via je Nexus 7 wilt delen, bewerken of wilt opslaan. Ook bumpen met je computer is mogelijk.

Download Bump (gratis)

Gebruik je een app waarvan je vindt dat deze in dit lijstje moet staan? Laat een berichtje achter hieronder!

Over

Nexus7tablet.info wilt bezoekers van de site informeren over en enthousiasmeren voor de Nexus 7 Tablet. Nexus7tablet.info is op geen enkele wijze officieel verbonden aan en met Google, Asus, Android of een van hun producten.
Meer informatie