Nexus 7 nieuws, tips, tricks en verkoopinfo

Ook beveiliging verbeterd in Android 4.2

Android 4.2 brengt een aantal nieuwe features met zich mee die erg interessant zijn voor de Nexus 7. Denk aan meerdere user accounts, Mircast streaming en Gesture Typing. Een andere update is veel minder duidelijk zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk en interessant. Ook de beveiliging is namelijk flink verbeterd in Android 4.2, mede door middel van een real time app scan service, een verduidelijkt beveiligingsscherm bij installatie van apps en een waarschuwingssysteem bij automatisch verzenden van smsjes door apps.

Real time app scanning service voor sideloading

Een van de meest opmerkelijke aanpassingen is een service die apps real time scant als je ze wilt installeren vanuit een andere bron dan de Play Store (sideloading). Deze functionaliteit is gebaseerd op het beveiligingssysteem dat Google sinds februari hanteert voor de eigen Play Store. Dit systeem scant apps op malware en andere veiligheidsrisico’s voordat ze in de Play Store worden gezet. Vanaf Android 4.2 is deze techniek standaard ingebouwd in het besturingssysteem van Android apparaten, zodat gebruiker zelf meer controle hebben op de beveiliging van hun apparaat.

Hoe werkt deze Android 4.2 beveiligingsscan?

Het beveiligingssysteem werkt vrijwel onmerkbaar op de achtergrond van je telefoon of tablet. Als je een nieuwe app installeert vanuit een andere bron dan de Play Store, krijg je een melding waarin je kunt aangeven of de app moet worden gescand (je kunt deze functie ook standaard aan- of uitzetten via “instellingen”). De informatie van de APK wordt naar Google’s servers gestuurd en vervolgens aan de hand van een grote database geanalyseerd.

De app wordt niet geinstalleerd als deze bekend staat als gevaarlijk. Als er geen concreet bewijs is voor gevaar, maar er is mogelijk toch een veiligheidsrisico, dan krijg je de keuze of je de app wel of niet wilt installeren. Als de app bekend staat als een veilig programma, dan wordt de app geïnstalleerd  Als gebruiker ervaar je geen directe vertraging bij het installeren.

Verbeterd scherm bij installatie apps en SMS bescherming

Naast bovengenoemde real time scan service zijn er nog twee verbeteringen in de beveiliging van Android 4.2. Als je je app wilt installeren nadat deze is gescand, krijg je vanaf Android 4.2 ook een aangepast scherm te zien voor het verlenen van verschillende toegangsopties aan de app. Het nieuwe scherm geeft veel duidelijker weer welke toegang je verleent, zodat je beter weet waar je mee te maken hebt.

Daarnaast is er een beveiliging ingebouwd tegen het automatisch verzenden van smsjes die mogelijk geld kosten. Elke keer als een app een smsje wilt versturen, krijg je automatisch een opt-in scherm te zien waarmee je dit kunt toestaan of niet.

Bronnen: AndroidCentral en Computerworld

Over

Nexus7tablet.info wilt bezoekers van de site informeren over en enthousiasmeren voor de Nexus 7 Tablet. Nexus7tablet.info is op geen enkele wijze officieel verbonden aan en met Google, Asus, Android of een van hun producten.
Meer informatie